Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana rolada z pieczarkami

Ziemniaczana rolada z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 3510

Na pyszny obiad idealna.

Składniki

  • 60-70 dag ugotowanych osolonych ziemniaków (mogą być z obiadu)
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do całkowitego wyparowani wody. Usmażone odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Przepuszczone przez praskę ziemniaki dodajemy do maki ziemniaczanej i pszennej razem z jajkiem. Wyrabiamy ciasto, powinno być takie jak na kopytka.

  3. Wyrobione ciasto wałkujemy na wielkość dużej blaszki podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Na rozwałkowany placek nakładamy usmażone pieczarki, które rozprowadzamy po całości ciasta.

  4. Ciasto z grzybami zwijamy w roladę.

  5. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180'C. Roladę pieczemy około 35-40 minut.

  6. Po upieczeniu powinna być ładnie przyrumieniona z wierzchu. Podajemy na gorąco z ulubioną sałatką. Roladę można polać sosem. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń