Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana rolada z pieczarkami i żółtym serem.

Ziemniaczana rolada z pieczarkami i żółtym serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 844 Ocena: 16641

Dodano:

Odsłon: 1217

W kuchni nic nie powinno się marnować.Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu,oraz pieczaki. Myślałam zrobić kopytka,ale już się przejadły,ziemniaki szkoda wyrzucić,po namyśle zrobiłam roladę.Wyszła rewelacyjna,na pewno w krótkim czasie zrobię powtórkę. Na ciepło jak i na zimno smakuje wybornie. Serdecznie Wam polecam:)

Składniki

  • 800g ugotowane ziemniaki
  • 400g pieczarki
  • 3 cebule
  • 10 kopiatych łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Natka pietruszki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • jajko do posmarowania
  • ziarna słonecznika 3 łyżki
  • pieprz i sól
  • łyżka masła
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczana rolada z pieczarkami i żółtym serem.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zmielić.Dodać natkę,jajka,mąkę oraz pieprz i sól do smaku.
    Masę ziemniaczaną dobrze wyrobić,gdyby była za rzadka można dosypać mąki.

  2. Na dużą blachę z piekarnika dać papier do pieczenia.

    Na stolnicę również dać papier,podsypać mąką i wyłożyć masę ziemniaczaną.

    Wierzch masy rozpłaszczyć i poypać mąką.Rozwałkować na kształt prostokąta podsypując mąką by wałek nie przylepiał się.

    Na rozwałokaną masę dać ser żołty oraz wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą.

  3. Pieczarki równo rozprowadzić.

  4. Roladę zwijać pomagając sobie nożem i podsypując mąką.
    Na koniec przenieść na blachę ,przechylić i zejdzie z papieru.
    Poprawić rękoma jeśli jest potrzeba.

    Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować roladę.
    Na koniec posypać słonecznikiem.

  5. Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół.
    Piec około 40-50min.

  6. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń