W kuchni nic nie powinno się marnować.Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu,oraz pieczaki. Myślałam zrobić kopytka,ale już się przejadły,ziemniaki szkoda wyrzucić,po namyśle zrobiłam roladę.Wyszła rewelacyjna,na pewno w krótkim czasie zrobię powtórkę. Na ciepło jak i na zimno smakuje wybornie. Serdecznie Wam polecam:)
Ziemniaczana rolada z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki
- 800g ugotowane ziemniaki
- 400g pieczarki
- 3 cebule
- 10 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- Natka pietruszki
- 8 plastrów sera żółtego
- jajko do posmarowania
- ziarna słonecznika 3 łyżki
- pieprz i sól
- łyżka masła
Składniki
- 800g ugotowane ziemniaki
- 400g pieczarki
- 3 cebule
- 10 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- Natka pietruszki
- 8 plastrów sera żółtego
- jajko do posmarowania
- ziarna słonecznika 3 łyżki
- pieprz i sól
- łyżka masła

Etapy przygotowania
Ziemniaki zmielić.Dodać natkę,jajka,mąkę oraz pieprz i sól do smaku. Masę ziemniaczaną dobrze wyrobić,gdyby była za rzadka można dosypać mąki.

Na dużą blachę z piekarnika dać papier do pieczenia. Na stolnicę również dać papier,podsypać mąką i wyłożyć masę ziemniaczaną. Wierzch masy rozpłaszczyć i poypać mąką.Rozwałkować na kształt prostokąta podsypując mąką by wałek nie przylepiał się. Na rozwałokaną masę dać ser żołty oraz wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą.

Pieczarki równo rozprowadzić.

Roladę zwijać pomagając sobie nożem i podsypując mąką. Na koniec przenieść na blachę ,przechylić i zejdzie z papieru. Poprawić rękoma jeśli jest potrzeba. Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować roladę. Na koniec posypać słonecznikiem.

Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół. Piec około 40-50min.

Smacznego życzę!

Przepis w Waszym wykonaniu (26)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1497
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10111
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1497
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10111
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 916



Składniki
- 800g ugotowane ziemniaki
- 400g pieczarki
- 3 cebule
- 10 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 2 jajka
- Natka pietruszki
- 8 plastrów sera żółtego
- jajko do posmarowania
- ziarna słonecznika 3 łyżki
- pieprz i sól
- łyżka masła
Ziemniaki zmielić.Dodać natkę,jajka,mąkę oraz pieprz i sól do smaku. Masę ziemniaczaną dobrze wyrobić,gdyby była za rzadka można dosypać mąki.
Na dużą blachę z piekarnika dać papier do pieczenia. Na stolnicę również dać papier,podsypać mąką i wyłożyć masę ziemniaczaną. Wierzch masy rozpłaszczyć i poypać mąką.Rozwałkować na kształt prostokąta podsypując mąką by wałek nie przylepiał się. Na rozwałokaną masę dać ser żołty oraz wyłożyć usmażone pieczarki z cebulą.
Pieczarki równo rozprowadzić.
Roladę zwijać pomagając sobie nożem i podsypując mąką. Na koniec przenieść na blachę ,przechylić i zejdzie z papieru. Poprawić rękoma jeśli jest potrzeba. Jajko roztrzepać i pędzelkiem posmarować roladę. Na koniec posypać słonecznikiem.
Dać do nagrzanego piekarnika do 190st.góra-dół. Piec około 40-50min.
Smacznego życzę!
Kapitalny pomysł!
Super pomysł - apetyczny i praktyczny:)
Pyszności i takie inne
Świetny przepis.
Pyszotka:)