Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25540

Dodano:

Odsłon: 429

Prawdziwy wiejski obiad. Ziemniaki okraszone skwarkami z cebulką, podane z prawdziwym zsiadłym wiejskim mlekiem.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki okraszone skwarami, podane z zsiadłym mlekiem.

Przygotowanie

  1. Mleko wiejskie wcześniej przygotowujemy na zsiadłe.

  2. Wymyte, osuszone mięso kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm, doprawiamy solą, chwilę wyrabiamy żeby sól wchłonęła się do mięsa. Na patelni rozgrzewamy smalec, ja użyłam smalcu z gęsi. Wkładamy mięso na patelnię i smażymy do osiągnięcia rumianego koloru skwarek. Do zarumienionych skwarek dodajemy pokrojone w pół plastry cebule, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.

  3. W między czasie gotujemy ziemniaki. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlewamy, odparowujemy i tłuczemy. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerze, okraszamy usmażonymi skwarkami z cebulą, posypujemy zieleniną i podajemy z zsiadłym chłodnym mlekiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń