Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki pieczone z kurkami i boczkiem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 61
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 61
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 103
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 61
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 122
Składniki
Ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Studzimy. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy oczyszczone, starannie umyte kurki. Smażymy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wykładamy plastrami boczku. Zimne ziemniaki kroimy w plasterki, ćwiartki, grubsze frytki itp. Układamy w naczyniu na przemian z kurkami, posypując każdą warstwę pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, siekanym szczypiorkiem i częścią utartego żółtego sera.
Całość zalewamy śmietaną zmieszaną z jajkiem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu oraz resztą sera. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Posypujemy natką.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 488 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia