Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pod pierzynką

Ziemniaki pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Ziemniaki pod pierzynką"

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 1/2 op. mrożonych brokułów
  • 1 mała cukinia
  • 25 dag boczku
  • 300 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano
  • 2 kajzerki
  • kilka gałązek natki
  • skórka i sok z cytryny
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ziemniaki pod pierzynką

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach około 15 minut. Odlej, przestudź, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.

  2. Mrożone brokuły wrzuć do osobnego naczynia z wrzątkiem, krótko obgotuj. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia. Podziel różyczki na mniejsze części. Wyszoruj cukinię. Odetnij końcówki. Pokrój w półplasterki.

  3. Boczek pokrój w kosteczkę. Przygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj je cienką warstwą oleju. Warstwami układaj w naczyniu plastry ziemniaków, kawałki brokułów, cukinię oraz kostki boczku.

  4. Bulion (może być z kostki) wymieszaj razem z przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj sporą szczyptę suszonego oregano i pieprzu. Aromatycznym wywarem zalej zapiekanki. Przykryj całość folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w 180 st.

  5. Kajzerki pokrusz lub drobno posiekaj. Włóż do miski. Dodaj poszatkowaną natkę, łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżkę soku cytrynowego. Wkrusz fetę. wymieszaj. Rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj na złoto.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń