Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki pod pierzynką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 238
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach około 15 minut. Odlej, przestudź, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Mrożone brokuły wrzuć do osobnego naczynia z wrzątkiem, krótko obgotuj. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i ostudzenia. Podziel różyczki na mniejsze części. Wyszoruj cukinię. Odetnij końcówki. Pokrój w półplasterki.
Boczek pokrój w kosteczkę. Przygotuj naczynie do zapiekania. Posmaruj je cienką warstwą oleju. Warstwami układaj w naczyniu plastry ziemniaków, kawałki brokułów, cukinię oraz kostki boczku.
Bulion (może być z kostki) wymieszaj razem z przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj sporą szczyptę suszonego oregano i pieprzu. Aromatycznym wywarem zalej zapiekanki. Przykryj całość folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w 180 st.
Kajzerki pokrusz lub drobno posiekaj. Włóż do miski. Dodaj poszatkowaną natkę, łyżeczkę skórki otartej z cytryny oraz łyżkę soku cytrynowego. Wkrusz fetę. wymieszaj. Rozłóż je na wierzchu zapiekanki. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj na złoto.Źródło: Świat kobiety