Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocniej serowe. Skąpane w kremowym sosie beszamelowym, pod grubą warstwą cheddara, stanowią obiad idealny dla całej rodziny. Choć danie z pewnością nie jest niskokaloryczne, to jest warte każdego grzechu.
naczynie do zapiekania, garnek, nóż, deska do krojenia
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 97
Składniki
Cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i oliwę z oliwek na dużym ogniu. Dodaj cebulę z tymiankiem. Zmniejsz ogień i smaż całość powoli przez ok. 30 minut, do skarmelizowania i ładnego zbrązowienia, mieszając co kilka minut. Zdejmij i odstaw.
W osobnym garnku rozgrzej 4 łyżki masła i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż go przez minutę. Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj do połączenia, tworząc zasmażkę. Stopniowo dodawaj mleko. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj 2/3 porcji sera, cały czas mieszając. Dodaj serek śmietankowy i cebulkę.
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Pokrój je w równe, cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
Wysokie naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę ziemniaków i przykryj je połową sosu serowego. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na nich pozostały sos. Wierzch posyp odłożonym wcześniej serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na 45 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 40 minut, do miękkości ziemniaków.
Ziemniaki pod serową pierzynką wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło.