Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki pod serową pierzynką są… cóż, serowe. Bardzo serowe. Jeszcze mocniej serowe. Skąpane w kremowym sosie beszamelowym, pod grubą warstwą cheddara, stanowią obiad idealny dla całej rodziny. Choć danie z pewnością nie jest niskokaloryczne, to jest warte każdego grzechu.
naczynie do zapiekania, garnek, nóż, deska do krojenia
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4220
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416680
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4220
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416680
Składniki
Cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i oliwę z oliwek na dużym ogniu. Dodaj cebulę z tymiankiem. Zmniejsz ogień i smaż całość powoli przez ok. 30 minut, do skarmelizowania i ładnego zbrązowienia, mieszając co kilka minut. Zdejmij i odstaw.
W osobnym garnku rozgrzej 4 łyżki masła i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż go przez minutę. Dodaj mąkę i energicznie zamieszaj do połączenia, tworząc zasmażkę. Stopniowo dodawaj mleko. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, sól, pieprz i pieprz cayenne. Wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj 2/3 porcji sera, cały czas mieszając. Dodaj serek śmietankowy i cebulkę.
Ziemniaki obierz, opłucz i osusz. Pokrój je w równe, cienkie plasterki o grubości ok. 2 mm.
Wysokie naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w nim połowę ziemniaków i przykryj je połową sosu serowego. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, a na nich pozostały sos. Wierzch posyp odłożonym wcześniej serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na 45 minut. Następnie zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 40 minut, do miękkości ziemniaków.
Ziemniaki pod serową pierzynką wyjmij z pieca i odstaw na 10 minut przed krojeniem. Podawaj na ciepło.