Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

Ziemniaki z cebulą i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47367

Dodano:

Odsłon: 4634

Od czasu do czasu lubimy takie obiady, szczególnie jak mamy do tego „swojskie” zsiadłe mleko. Prosto, smacznie i szybko.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy polskiej surowej
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w „łódki”, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Kiełbasę kroimy w talarki, cebule w piórka.
    Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę słoninę, podsmażamy, dodajemy ziemniaki i cały czas przewracając je, smażymy.
    Następnie dodajemy cebulę, dalej smażymy, oprószając solą i solą czosnkową.
    Smażymy aż ziemniaki staną się złote, pod koniec dodajemy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń