Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, smaczne, bezmiesne danie - ziemniaki w mundurkach na pomaranczowej smietanie, do tego surowa, marynowana dynia hokkaido z prazonymi pestkami i parmezanem.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 919
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 525
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 919
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 525
Składniki
Ziemniaki umyc i gotowac ze skórka w osolonej wodzie z kminkiem i lisciem laurowym przez 15-20 minut, w zaleznosci od wielkosci, nastepnie odcedzic i odparowac. W miedzyczasie umyc dynie, zetrzec w cienkie paski lub pokroic obieraczka i wlozyc do miski. Drobno zetrzec skórke pomaranczowa, odstawic, wycisnac sok z pomaranczy. Sok wymieszac z octem, olejem i syropem i dodac do dyni. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic. Im dluzej marynujemy dynie, tym lepiej.
Wymieszac smietane ze skórka pomaranczowa na gladka mase. Jesli bedzie zbyt gesta, dodac troche wody gazowanej. Rozlozyc smietane na talerzu i ulozyc na niej kilka ziemniaków w mundurkach, a na nich paski dyni.
Udekorowac listkami swiezej miety, pestkami dyni, olejem z pestek dyni, solą, pieprzem i wiórkami startego parmezanu.
Danie smakuje z cieplymi ziemniakami, ale równiez na zimno.