Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z marynowaną dynią

Ziemniaki z marynowaną dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 353 Ocena: 6786

Dodano:

Odsłon: 112

Lekkie, smaczne, bezmiesne danie - ziemniaki w mundurkach na pomaranczowej smietanie, do tego surowa, marynowana dynia hokkaido z prazonymi pestkami i parmezanem.

Składniki

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 pomarańcza
  • 400 g dyni hokkaido
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 gałązki mięty
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki z marynowaną dynią

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyc i gotowac ze skórka w osolonej wodzie z kminkiem i lisciem laurowym przez 15-20 minut, w zaleznosci od wielkosci, nastepnie odcedzic i odparowac.
    W miedzyczasie umyc dynie, zetrzec w cienkie paski lub pokroic obieraczka i wlozyc do miski. Drobno zetrzec skórke pomaranczowa, odstawic, wycisnac sok z pomaranczy. Sok wymieszac z octem, olejem i syropem i dodac do dyni. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic. Im dluzej marynujemy dynie, tym lepiej.

  2. Wymieszac smietane ze skórka pomaranczowa na gladka mase. Jesli bedzie zbyt gesta, dodac troche wody gazowanej.
    Rozlozyc smietane na talerzu i ulozyc na niej kilka ziemniaków w mundurkach, a na nich paski dyni.

  3. Udekorowac listkami swiezej miety, pestkami dyni, olejem z pestek dyni, solą, pieprzem i wiórkami startego parmezanu.

  4. Danie smakuje z cieplymi ziemniakami, ale równiez na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń