Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane

Autor:

Przepisów i artykułów: 287 Ocena: 1423

Dodano:

Odsłon: 3244

Ziemniaki zapiekane z warzywami i serem typu feta.

Składniki

  • Ziemniaki duże 3-4 szt.
  • Cukinia 1 szt. około 500 g
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Pomidory 2 szt.
  • Olej do smażenia 3-4 łyżki
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Ser typu feta 270 g
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki zapiekane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, pozostawić do ostygnięcia i obrać.

  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

  3. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki.

  4. Cebulę i cukinię smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

  5. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw.

  6. Całość doprawić solą i tymiankiem, dusić przez około 5 minut pod przykryciem.

  7. Na dnie naczynia do zapiekania równomiernie rozprowadzić około 1/3 warzyw.

  8. Obrane ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć w naczyniu na warzywach.

  9. Ser pokroić w kostkę i ułożyć na ziemniakach.

  10. Resztą warzyw przykryć ziemniaki.

  11. Całość zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń