Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle prosty przepis na ziemniaki zapiekane z serem żółtym. Jeśli lubisz bardziej wyraziste w smaku potrawy, wybierz ser dojrzały i twardy. Może to być ementaler lub ser typu bursztyn. Zapiekane ziemniaki sprawdzą się jako samodzielne danie, będą smakować świetnie podane z lekką sałatką z pomidorami i czerwoną cebulką.
Naczynie żaroodporne
Soczysta w środku, pięknie podpieczona z zewnątrz, pełna smaku łopatka wieprz...
Odsłon: 210
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 1206
Jeśli jesteś fanem kremów czekoladowych i tiramisu, ten deser kawowy powinien...
Odsłon: 1254
Mięsna zapiekanka z sosem kebab to niezawodna propozycja na kolację ze znajom...
Odsłon: 1430
Soczysta w środku, pięknie podpieczona z zewnątrz, pełna smaku łopatka wieprz...
Odsłon: 210
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 1206
Jeśli jesteś fanem kremów czekoladowych i tiramisu, ten deser kawowy powinien...
Odsłon: 1254
Mięsna zapiekanka z sosem kebab to niezawodna propozycja na kolację ze znajom...
Odsłon: 1430
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki i potnij na plasterki. Nie muszą być bardzo cienkie.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do garnuszka wlej śmietankę i mleko. Dopraw gałką muszkatołową i trzymaj na średnim ogniu do momentu, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Następnie zdejmij ognia.
Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na dnie ułóż plasterki ziemniaków, tak aby, nachodziły na siebie. Posyp solą, pieprzem i połową sera żółtego.
Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, ponownie dopraw i zalej podgrzaną śmietanką z mlekiem. Wierzch obficie posyp resztą sera.
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10 minut.