Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki mają zdecydowanie więcej entuzjastów niż przeciwników. Możesz w ciemno przygotować je na obiad dla gości – na pewno będą zadowoleni! Jeśli chcesz, by danie było oryginalne i efektowne, usmaż ziołowe naleśniki z wytrawnym farszem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2289
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1301
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 278
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2289
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4375
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1301
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 278
Składniki
Połącz mleko z wodą gazowaną i jajkami. Wymieszaj krótko rózgą kuchenną. Przesiej do płynnych składników mąkę, sól i cukier. Zmiksuj lub wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na pół godziny.
Roztop i przestudź masło klarowane. Wmieszaj do ciasta.
Posiekaj drobno zieleninę. Użyj ulubionej kompozycji ziół. Może to być np. bazylia i oregano, ale też szpinak, natka pietruszki, a nawet mięta. Posiekane zioła dodaj do ciasta. Jeśli chcesz dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek – ciasto będzie wówczas bardziej wyraziste w smaku. Ponownie je wymieszaj.
Na palniku o średniej mocy rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nie musisz jej natłuszczać.
Wylej porcję ciasta na patelnię (niepełną łyżkę wazową przy patelni naleśnikowej o średnicy 25 cm). Smaż przez niecałą minutę po pierwszej ze stron. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 30-40 sekund. Wysmaż w ten sposób całe ciasto.
Usmażone naleśniki odkładaj na płaski talerz. Gotowe podaj z wybranym farszem. Ponieważ to naleśniki wytrawne, możesz zrobić do nich sałatkę ze świeżych warzyw.