Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziołowe tagliatelle z owocami morza

Ziołowe tagliatelle z owocami morza

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 1266

Jest wiele rodzajów makaronów. Fantastyczne w nich jest to, że można je bardzo szybko przygotować. Pasuje do nich praktycznie wszystko. Są doskonałe z sosami pomidorowymi, grzybowymi, śmietanowymi, ale także z oliwą, pesto. Przygotowując z nich danie możemy uruchomić naszą wyobraźnię i zastosować różne wariacje składników.

Składniki

  • Makaron tagliatelle - 250 g
  • Natka pietruszki - 1 pęczek
  • Bazylia - świeża - 15 listków
  • Parmezan - 100 g + 50 g do posypania dania
  • Słonecznik - 1 łyżka ziaren
  • Oliwa z oliwek - 8 łyżek
  • Papryczka chili - 1/2 świeżej
  • Owoce morza - 200 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Masło - 1 łyżka
  • Rukola - garść
  • Sól i pieprz - do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziołowe tagliatelle z owocami morza

Przygotowanie

  1. Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie. Natkę pietruszki, listki bazylii i papryczkę chili (bez ziarenek) drobno kroimy, dodajemy do nich 100 g startego parmezanu, łyżkę ziaren słonecznika, 8 łyżek oliwy z oliwek i blendujemy do konsystencji puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekane ząbki czosnku i owoce morze - podsmażamy.

    Makaron mieszamy z puree ziołowym, dodajemy do niego podsmażone owoce morza. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną rukolą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń