Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Złociste udka pod pierzynką"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 142
Składniki
Udka z kurczaka: umyj i oczyść udka. Ćwiartki przekrój na pół. Mięso obtocz w przyprawie do kurczaka i ułóż w brytfance. Obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej marchewkę i posyp kurczaka. Potem wsyp równą warstwą ryż.
Rozpuść kostki rosołowe w 3 szklankach wrzątku i polej potrawę. Nakryj i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz ok. godziny w temp. 180°C. W ten sam sposób możesz przygotować skrzydełka z kurczaka.
Zamiast bulionu, do polania potrawy możesz przygotować sos: rozpuść w rondelku 1/3 kostki masła, wlej 3 szklanki gorącej wody. Dodaj kilka ziarenek pieprzu, po pół łyżeczki papryki i cukru oraz 6 łyżek keczupu.
Wymieszaj zalewy i polej udka oraz ryż. Wstaw brytfankę do gorącego piekarnika. Piecz, aż mięso oraz ryż będą miękkie.
Sałatka: drobniutko poszatkuj kapustę, przełóż do miski. Oprósz solą, cukrem, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Posiekaj koperek. Kapustę ugnieć rękoma, aby zmiękła.
Wsyp koperek (część pozostaw do dekoracji), wymieszaj. Przypraw sokiem z cytryny, czosnkiem, polej olejem, przypraw. Udekoruj cząstkami rzodkiewki, posyp resztą koperku.
<strong>Porcje 6. 70 min. Cena 1,80 zł. Kalorie 390 kcal.</strong>Źródło: Bella Relaks