Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-05-2017
Moja propozycja na dziś to pikantne i soczyste udka z kurczaka otulone złocistą i chrupiącą skórką o lekko słodkiej nucie. Udka możemy przygotować w piekarniku, a także na grillu, co będzie idealnym rozwiązaniem na wspólnie spędzany czas podczas weekendu majowego.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 809
Składniki
Olej rzepakowy i miód łączymy dla uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy papryki oraz pozostałe przyprawy (ilość wedle upodobań smakowych). Powstałą marynatą nacieramy udka z kurczaka, układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy je do marynowania (najlepiej na całą noc).
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy je około 40 - 45 minut, a następnie zostawiamy w nagrzanym piekarniku, aby skórka się mocniej przyrumieniła (jeśli lubimy mniej przypieczone udka, wyciągnijmy je wcześniej). Udka możemy także przygotować na grillu. Gotowe udka podałam z ziemniaczkami oraz surówką z pora. Życzę smacznego! :)