Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na zimno z jesiennej dyni.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2267
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11227
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2223
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2267
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 11227
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2223
Składniki
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukier. Miksujemy blenderem na gładki mus. Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny. Mieszamy. Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.Studzimy.Wlewamy powoli do masy serowo - dyniowej ciągle miksując blenderem. Wylewamy do tortownicy (24cm).Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
Przygotowujemy drugą masę:W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.Studzimy.Wlewamy do musu z cytryną.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.