Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik na zimno z jesiennej dyni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 29
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3520
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 116
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 842
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 29
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3520
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 116
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 842
Składniki
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Studzimy. Dodajemy cukier. Miksujemy blenderem na gładki mus. Ok. 150 g musu odkładamy do innego naczynia i wciskamy do niego sok z cytryny. Mieszamy. Zostawiamy musy do ostygnięcia.
Do garnka z większą ilością musu dodajemy serki waniliowe i mieszamy ( tym razem łyżką ) do uzyskania jednolitej konsystencji. W 100 ml wrzątku rozpuszczamy dokładnie 30 g żelatyny.Studzimy.Wlewamy powoli do masy serowo - dyniowej ciągle miksując blenderem. Wylewamy do tortownicy (24cm).Wstawiamy do zamrażarki , by stężało.
Przygotowujemy drugą masę:W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 10 g żelatyny.Studzimy.Wlewamy do musu z cytryną.
Mus wylewamy na zastygniętą masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.