Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy mielone nadziewane ogórkiem konserwowym, serem żółtym i wędzoną słoniną w pysznym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.
Kurczak pieczony w młodej kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny sezonowy o...
Odsłon: 43
Dzisiaj prosty, puszysty i smaczny sernik, który często gości na moim stole....
Odsłon: 78
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 128
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 210
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 3064
Kurczak pieczony w młodej kapuście to mój kolejny pomysł na pyszny sezonowy o...
Odsłon: 43
Dzisiaj prosty, puszysty i smaczny sernik, który często gości na moim stole....
Odsłon: 78
Pełna smaku, aromatyczna, soczysta karkówka z dodatkiem dużej ilości warzyw t...
Odsłon: 128
Minestrone to zupa z sezonowych warzyw. O każdej porze roku jest pyszna. Najl...
Odsłon: 210
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 3064
Składniki
Na dużej, głębokiej patelni układamy cienkie plastry słoniny wędzonej lub boczku i rumienimy je z obu stron. Odkładamy na talerzyk, a wytopiony tłuszcz zostawiamy.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy.
Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1 kg mięsa wyjdzie nam 10-12 zrazów. Na środku każdego kotleta układamy plasterki sera, kawałek ogórka i słoniny. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki. Zrazy najwygodniej jest formować na dłoni mocno oprószonej mąką.
Rozgrzewamy tłuszcz po wytopionej słoninie z dodatkiem masła klarowanego na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.
Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów. Podsmażamy całość, podlewamy bulionem. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, wyjmujemy na chwilę na talerz. Zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody. Przekładamy z powrotem zrazy do sosu (możemy sos przetrzeć przez sitko, jeśli lubimy gładkie aksamitne sosy). Dusimy zrazy w sosie około dwóch minut.
Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem, serem i słoninką gotowe!