Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani!!! Dzisiaj przyrządzam na obiad zrazy wołowe. Pyszne, z ogórkiem i boczkiem – w sosiku błyskawicznym. Zapraszam!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4744
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1847
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4744
Składniki
Mięso kroję w plastry szerokości mniej więcej 1 cm. Każdy kotlet posypuję solą i pieprzem i solidnie rozbijam tłuczkiem. Ogórki kroję w słupki, tak samo boczek, a cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa smaruję warstwą musztardy, układam słupek ogórka, boczku i kilka piórek cebuli – ściśle zwijam.
Gotowe zrazy związuję nitką. Można też brzegi spiąć wykałaczkami lub użyć specjalnych klamerek do zrazów – ja wybieram nitkę ponieważ zarówno wykałaczki jak klamerki uniemożliwiają równomierne obsmażenie zrazów ze wszystkich stron.
Każdy zraz obtaczam w mące. Kładę na patelnię, na rozgrzany olej. Obsmażam ze wszystkich stron co chwilę zrazy obracając.
Przekładam zrazy do brytfanki, podlewam wodą. Dorzucam jeszcze do wody pokrojoną cebulę – przyda się potem do sporządzenia sosu. Gotuję mięso około godziny, aż zrazy będą miękkie. Wyjmuje je z brytfanki i zdejmuję z każdego nitki. Teraz możemy przygotować szybki sos.
Do wody w której gotowały się zrazy dosypuję łyżkę mąki, dolewam odrobinę śmietany i doprawiam do smaku. Następnie wszystko dobrze blenduję, tak aby nie było żadnych grudek, a sos miał gładką, aksamitną konsystencję. Zrazy przekładam z powrotem do sosu i wszystko podgrzewam. Smacznego!!!