Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego z farszem z ogórka kiszonego, chleba, boczku i cebuli. Podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne danie obiadowe.
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9171
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 97
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 74
Składniki
Bułkę tartą zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Następnie dodajemy mięso mielone, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Ogórki kiszone, chleb, 1 cebulę oraz boczek kroimy w słupki lub plastry. Mięso mielone dzielimy na 5-6 części. Mięso układamy na dłoni, rozklepujemy na placek, układamy kawałki ogórka, chleba, cebuli i boczku. Zlepiamy w roladę dość mocno ściskając dłońmi, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju /lub smalcu/. Obok zrazów na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz niewykorzystany boczek. Gdy mięso się zrumieni, cebula stanie się szklista a z boczku wytopi się tłuszcz całość podlewamy wodą /ok. 0,5 szkl/. Dodajemy nie wykorzystane składniki farszu:chleb i ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Dusimy ok. 10 min. Jeśli wolimy bardziej gęste sosy możemy dodać zasmażkę z mąki przesmażonej na maśle.