Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami
Przepis dnia: 01-11-2023

Mięso z karkówki doskonale nadaje się na zrazy. Jest odpowiednio kruche i w sam raz tłuściutkie. Do niego farsz „jesienny” z kapusty kiszonej i grzybów-duet doskonały. Prawdziwie tradycyjne danie, a jeszcze jak połączymy je z kaszą gryczaną!
Zrazy z karkówki z kapustą i grzybami
Składniki
- 6 kotletów z karkówki (60-70 dkg mięsa)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do oprószenia mięsa
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- smalec do smażenia- 2-3 łyżki
- szczypta pieprzu
- łyżka majeranku
- szczypta kminku mielonego
- mąka do obtaczania zrazów
- 2 szklanki bulionu
Składniki
- 6 kotletów z karkówki (60-70 dkg mięsa)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do oprószenia mięsa
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- smalec do smażenia- 2-3 łyżki
- szczypta pieprzu
- łyżka majeranku
- szczypta kminku mielonego
- mąka do obtaczania zrazów
- 2 szklanki bulionu

Etapy przygotowania
Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok.

Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku. Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.

Zawijamy zrazy. Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony. Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny ( my dusiłyśmy je ponad godzinę). Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.

Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!

Przepis w Waszym wykonaniu (22)


Komentarze do przepisu (11)
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5847
Ostatnio komentowane przepisy

Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charak...
Odsłon: 5847



Składniki
- 6 kotletów z karkówki (60-70 dkg mięsa)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do oprószenia mięsa
- 30 dkg kapusty kiszonej
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- smalec do smażenia- 2-3 łyżki
- szczypta pieprzu
- łyżka majeranku
- szczypta kminku mielonego
- mąka do obtaczania zrazów
- 2 szklanki bulionu
Karkówkę kroimy na kotlety i rozklepujemy cienko. Oprószamy przyprawami, układamy jeden na drugim, przykrywamy folią i odkładamy na bok.
Boczek wędzony kroimy w kostkę, dajemy na patelnię, włączamy ogień i wysmażamy go na rumiano. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy na patelnię łyżkę smalcu. W trakcie smażenia boczku obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dorzucamy do boczku. Do zeszklonej cebuli i rumianego boczku dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy całość 5 minut i dorzucamy na patelnię lekko odciśniętą i posiekaną kapustę. Doprawiamy pieprzem, szczyptą kminku mielonego i majerankiem. Smażymy całość, aż kapusta się lekko zrumieni. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz do zrazów do przestygnięcia.
Zawijamy zrazy. Nakładamy na każdy kawałek karkówki dobrą łyżkę farszu. Zwijamy mięso jak tradycyjne zrazy i spinamy wykałaczkami lub szpilkami do zrazów. Gotowe roladki obtaczamy w mące. Na głębokiej patelni roztapiamy czubatą łyżkę smalcu i obsmażamy na nim zrazy z każdej strony. Do rumianych roladek wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. Przykrywamy patelnię pokrywą i na bardzo małym ogniu dusimy roladki około godziny ( my dusiłyśmy je ponad godzinę). Sos nam się powinien zredukować i zagęścić. Jeśli jednak wolimy, żeby był bardziej zawiesisty, zagęszczamy go łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody.
Zrazy z karkówki z kapustą kiszoną i grzybami gotowe!
smakowite roladki :)
Super jedzonko :) 👍gratulacje :)
Gratuluję przepisu dnia.;)
Gratuluję przepisu dnia
Przegapiłam tak smakowite zrazy. Pyszności.;)