Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Postaw na aromatyczną wołowinę w wersji kotletów mielonych. Zrazy to świetna opcja zarówno na domowy obiad, jak i na imprezę w gronie najbliższych.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1301
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 863
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1438
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1301
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 863
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1438
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj mięso ręcznie przez kilka minut, dzięki czemu będzie puszyste i elastyczne, a zrazy będą się lepiej formować.
Na oleju podsmaż boczek pokrojony w paski, a kiedy będzie rumiany, dodaj uprzednio poszatkowaną na drobno cebulę w półplastry. Poszatkuj na drobno ogórki kiszone. Pod koniec smażenia cebuli dorzuć ogórki, smaż jeszcze 2-3 minuty wszystko. Następnie dodaj musztardę i dopraw szczyptą soli i pieprzu. Składniki odstaw do przestygnięcia.
Mięso podziel na pięć równych porcji. Z każdej uformuj owalny placek. Na środek nałóż porcję farszu i zawiń w kulkę. Możesz też kotlety uformować w podłużne kotlety w kształcie ,,cepelinów”.
Zrazy mielone obtocz w bułce tartej i obsmaż na oleju roślinnym, obracając od czasu do czasu, by równomiernie się zrumieniły.
Mięso możesz podać z puree ziemniaczanym i z ogórkiem kiszonym.