Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żuchel to charakterystyczny dla Kaszub i województwa pomorskiego placek ziemniaczany z kawałkami boczku lub słoniny. Dawniej pieczony był głównie jesienią i zimą jako danie rozgrzewające.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 195
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2288
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4453
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 195
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2288
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4453
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij go na patelni bez dodatku oleju. Pod koniec zwiększ moc, aby lekko się zarumienił. Odłóż łyżkę skwarków, a resztę dodaj do ziemniaków, odsączając z tłuszczu.
Wymieszaj boczek z ziemniakami. Wysmaruj keksówkę lub inną prostokątną formę masłem. Wlej masę ziemniaczaną, a na wierzch zetrzyj masło.
Piecz żuchel w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Około 20 minut przed zakończeniem pieczenia, wysyp boczek na wierzch.