Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żuchel to charakterystyczny dla Kaszub i województwa pomorskiego placek ziemniaczany z kawałkami boczku lub słoniny. Dawniej pieczony był głównie jesienią i zimą jako danie rozgrzewające.
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 134
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8535
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 357
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5198
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4926
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 134
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8535
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 357
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5198
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4926
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Boczek pokrój w kostkę. Zeszklij go na patelni bez dodatku oleju. Pod koniec zwiększ moc, aby lekko się zarumienił. Odłóż łyżkę skwarków, a resztę dodaj do ziemniaków, odsączając z tłuszczu.
Wymieszaj boczek z ziemniakami. Wysmaruj keksówkę lub inną prostokątną formę masłem. Wlej masę ziemniaczaną, a na wierzch zetrzyj masło.
Piecz żuchel w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Około 20 minut przed zakończeniem pieczenia, wysyp boczek na wierzch.