Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa w mojej wersji :)
Do zimnej wody wrzuć soczewicę tak aby przykrywała ją woda. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, można dolać wody.
Do gotującej się soczewicy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i doprowadź do jej zarumienienia, po czym dodaj całe opakowanie przyprawy curry (nie, to nie jest za dużo). Podsmaż jeszcze trochę przyprawę z cebulą w celu wydobycia aromatu. Cebulę z olejem i przyprawą wlej do gotującej się zupy (w przypadku zbyt małej ilości wody, można uzupełnić jej brak). Ogólnie zupa ma mieć gęstą konsystencję.
W moździerzu zgnieć ziarna kolendry, ziele angielskie i goździki. Aromatyczne przyprawy wrzuć do zupy.
Dodaj liście laurowe (nie jest to konieczne)
Do zupy wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
Kiedy już papryka się zrobi miękka można przystąpić do przyprawienia: czosnkiem, kolędrą suszoną, imbirem, chilli.
Można wrzucić dla smaku pół opakowania papryki słodkiej.
Opcjonalnie:
-Można podsmażyć suszoną paprykę w proszku na oleju i wlać do zupy taką miksturę - daje super efekt.
-Jeśli robimy zupę bardzo ostrą warto podawać ją z mlekiem kokosowym :)
-Ja do mojej zupy dodałam dwie łyżki masła dla podbicia smaku.
-Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie mdła to można dodać soku z limonki lub cytryny.
-mieszaj zupę często bo potrafi przywierać do dna. Ja się tym nie przejmuję, bo ma lepszy smak taki trochę pieczony, ale uważać trzeba żeby się nie przypaliło.
Aromatyczna potrawka na bazie czerwonej soczewicy oraz buraka idealna na jesi...
Odsłon: 516
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, rozgrzewających dań. Jednym ze sztan...
Odsłon: 7295
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 130
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 137
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 131
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 96
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 246
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33441
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 130
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 137
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 131
Czekoladowe wafelki o przygotowania tego deseru mnie zainspirowały i to one s...
Odsłon: 96
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 246
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 33441
Składniki
Do zimnej wody wrzuć soczewicę tak aby przykrywała ją woda. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, można dolać wody. Do gotującej się soczewicy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i doprowadź do jej zarumienienia, po czym dodaj całe opakowanie przyprawy curry (nie, to nie jest za dużo). Podsmaż jeszcze trochę przyprawę z cebulą w celu wydobycia aromatu. Cebulę z olejem i przyprawą wlej do gotującej się zupy (w przypadku zbyt małej ilości wody, można uzupełnić jej brak). Ogólnie zupa ma mieć gęstą konsystencję. W moździerzu zgnieć ziarna kolendry, ziele angielskie i goździki. Aromatyczne przyprawy wrzuć do zupy. Dodaj liście laurowe (nie jest to konieczne) Do zupy wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
Kiedy już papryka się zrobi miękka można przystąpić do przyprawienia: czosnkiem, kolędrą suszoną, imbirem, chilli. Można wrzucić dla smaku pół opakowania papryki słodkiej. Opcjonalnie: -Można podsmażyć suszoną paprykę w proszku na oleju i wlać do zupy taką miksturę - daje super efekt. -Jeśli robimy zupę bardzo ostrą warto podawać ją z mlekiem kokosowym :) -Ja do mojej zupy dodałam dwie łyżki masła dla podbicia smaku. -Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie mdła to można dodać soku z limonki lub cytryny. -mieszaj zupę często bo potrafi przywierać do dna. Ja się tym nie przejmuję, bo ma lepszy smak taki trochę pieczony, ale uważać trzeba żeby się nie przypaliło.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chorwackie klopsiki
Dania główne
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Dania główne
Zapiekanka z cukinią
Dania główne
Kotlety Hakuna Matata
Chorwackie klopsiki
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie sm...
Odsłon: 314
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków różnią się od tych z ziemniaków zesz...
Odsłon: 271