Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa w mojej wersji :)
Do zimnej wody wrzuć soczewicę tak aby przykrywała ją woda. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, można dolać wody.
Do gotującej się soczewicy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.
W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i doprowadź do jej zarumienienia, po czym dodaj całe opakowanie przyprawy curry (nie, to nie jest za dużo). Podsmaż jeszcze trochę przyprawę z cebulą w celu wydobycia aromatu. Cebulę z olejem i przyprawą wlej do gotującej się zupy (w przypadku zbyt małej ilości wody, można uzupełnić jej brak). Ogólnie zupa ma mieć gęstą konsystencję.
W moździerzu zgnieć ziarna kolendry, ziele angielskie i goździki. Aromatyczne przyprawy wrzuć do zupy.
Dodaj liście laurowe (nie jest to konieczne)
Do zupy wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
Kiedy już papryka się zrobi miękka można przystąpić do przyprawienia: czosnkiem, kolędrą suszoną, imbirem, chilli.
Można wrzucić dla smaku pół opakowania papryki słodkiej.
Opcjonalnie:
-Można podsmażyć suszoną paprykę w proszku na oleju i wlać do zupy taką miksturę - daje super efekt.
-Jeśli robimy zupę bardzo ostrą warto podawać ją z mlekiem kokosowym :)
-Ja do mojej zupy dodałam dwie łyżki masła dla podbicia smaku.
-Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie mdła to można dodać soku z limonki lub cytryny.
-mieszaj zupę często bo potrafi przywierać do dna. Ja się tym nie przejmuję, bo ma lepszy smak taki trochę pieczony, ale uważać trzeba żeby się nie przypaliło.
Aromatyczna potrawka na bazie czerwonej soczewicy oraz buraka idealna na jesi...
Odsłon: 513
Kuchnia indyjska słynie z aromatycznych, rozgrzewających dań. Jednym ze sztan...
Odsłon: 7019
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 57
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 28
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 42
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5093
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52344
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 57
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 28
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 42
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5093
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52344
Składniki
Do zimnej wody wrzuć soczewicę tak aby przykrywała ją woda. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, można dolać wody. Do gotującej się soczewicy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i doprowadź do jej zarumienienia, po czym dodaj całe opakowanie przyprawy curry (nie, to nie jest za dużo). Podsmaż jeszcze trochę przyprawę z cebulą w celu wydobycia aromatu. Cebulę z olejem i przyprawą wlej do gotującej się zupy (w przypadku zbyt małej ilości wody, można uzupełnić jej brak). Ogólnie zupa ma mieć gęstą konsystencję. W moździerzu zgnieć ziarna kolendry, ziele angielskie i goździki. Aromatyczne przyprawy wrzuć do zupy. Dodaj liście laurowe (nie jest to konieczne) Do zupy wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.
Kiedy już papryka się zrobi miękka można przystąpić do przyprawienia: czosnkiem, kolędrą suszoną, imbirem, chilli. Można wrzucić dla smaku pół opakowania papryki słodkiej. Opcjonalnie: -Można podsmażyć suszoną paprykę w proszku na oleju i wlać do zupy taką miksturę - daje super efekt. -Jeśli robimy zupę bardzo ostrą warto podawać ją z mlekiem kokosowym :) -Ja do mojej zupy dodałam dwie łyżki masła dla podbicia smaku. -Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie mdła to można dodać soku z limonki lub cytryny. -mieszaj zupę często bo potrafi przywierać do dna. Ja się tym nie przejmuję, bo ma lepszy smak taki trochę pieczony, ale uważać trzeba żeby się nie przypaliło.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chorwackie cevapcici z grilla
Dania główne
Fasola Jaś po bretońsku
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
Dania główne
Zapiekanka Rozmaitości
Chorwackie cevapcici z grilla
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 42
Fasola Jaś po bretońsku
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 57