Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa Dahl

Zupa Dahl

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 57

Zupa w mojej wersji :)

Składniki

  • Soczewica czerwona 500 g
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 4-5 średnich pomidorów (może byc zamiast tego pomidory z puszki krojone)
  • Jedna duża lub dwie średnie cebule
  • Olej roślinny
  • Dwie łyżki masła
  • Przyprawa curry
  • Kolendra suszona liście
  • Kolendra w ziarnach
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie 3-4 ziarna
  • Imbir (może byc w proszku)
  • Kmin rzymski mielony
  • Papryka czerwona
  • Papruka słodka suszona
  • Czosnek
  • Chilli
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Zupa Dahl

Przygotowanie

  1. Do zimnej wody wrzuć soczewicę tak aby przykrywała ją woda. Jeśli w trakcie gotowania okaże się, że wody jest za mało, można dolać wody.

    Do gotującej się soczewicy wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki.

    W międzyczasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i doprowadź do jej zarumienienia, po czym dodaj całe opakowanie przyprawy curry (nie, to nie jest za dużo). Podsmaż jeszcze trochę przyprawę z cebulą w celu wydobycia aromatu. Cebulę z olejem i przyprawą wlej do gotującej się zupy (w przypadku zbyt małej ilości wody, można uzupełnić jej brak). Ogólnie zupa ma mieć gęstą konsystencję.

    W moździerzu zgnieć ziarna kolendry, ziele angielskie i goździki. Aromatyczne przyprawy wrzuć do zupy.

    Dodaj liście laurowe (nie jest to konieczne)

    Do zupy wrzuć pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.

  2. Kiedy już papryka się zrobi miękka można przystąpić do przyprawienia: czosnkiem, kolędrą suszoną, imbirem, chilli.


    Można wrzucić dla smaku pół opakowania papryki słodkiej.



    Opcjonalnie:

    -Można podsmażyć suszoną paprykę w proszku na oleju i wlać do zupy taką miksturę - daje super efekt.

    -Jeśli robimy zupę bardzo ostrą warto podawać ją z mlekiem kokosowym :)

    -Ja do mojej zupy dodałam dwie łyżki masła dla podbicia smaku.

    -Ewentualnie jeśli zupa wyjdzie mdła to można dodać soku z limonki lub cytryny.

    -mieszaj zupę często bo potrafi przywierać do dna. Ja się tym nie przejmuję, bo ma lepszy smak taki trochę pieczony, ale uważać trzeba żeby się nie przypaliło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń