Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa rumfordzka to właściwie nie tyle przystawka do drugiego dania, co jednogarnkowiec, który z powodzeniem może stanowić sycący obiad, nawet dla osoby pracującej fizycznie. Pomysł na to danie powstał w XVIII wieku. Jego autorem jest Benjamin Thompson – hrabia Rumford, naukowiec i działacz społeczny. Jego celem było stworzenie taniej, ale pożywnej potrawy dla najuboższych. Jak często bywa z takimi recepturami, zupa trafiła do kulinarnych kanonów, a pierwotny przepis doczekał się wielu modyfikacji. Dziś wykwintne warianty zupy rumfordzkiej można zamówić w dobrych restauracjach. A jak smakowała początkowo?
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15032
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1216
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1338
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 215
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15032
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1216
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1338
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 215
Składniki
Namocz groch w litrze zimnej wody. Pozostaw w wodzie na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dokładnie wypłucz.
Obierz warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Ugotuj do miękkości w 1,5 l lekko osolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Odcedź wywar i zalej nim wypłukany groch. Ugotuj go do miękkości (przez około 45 minut) z dodatkiem kminku. Zblenduj razem z wywarem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotuj ryż (lub kaszę) na sypko. Pokrój słoninę w kosteczkę i wysmaż na patelni.
Do wywaru z grochem dodaj pokrojone drobno ziemniaki, ryż (kaszę) i słoninę. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podawaj zupę rumfordzką z grzankami i posiekanym koperkiem.