Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żurek z kiełbasą"
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22472
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 164
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 491
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22472
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 164
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 349
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 491
Składniki
Zakwas możesz kupić gotowy lub zrobić: do słoika wsyp 7 łyżek mąki żytniej, wlej 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, przykryj ściereczką i odstaw w temp. pokojowej na ok. 4 dni. W tym czasie kilka razy zamieszaj.
Do gorącego bulionu włóż kiełbasę, gotuj na małym ogniu ok. godz. Wyjmij ją z wywaru, odłóż. Wlej wymieszany zakwas (1/2 szklanki, później można dodać więcej do smaku). Dodaj pieprz, chrzan i uprażony czosnek (w łupince).
Gotuj na małym ogniu ok. 2 min. Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę i śmietanę zaprawioną zupą. Dopraw solą, majerankiem. Możesz podać np. w wydrążonych chlebach. Jeśli lubisz, podawaj też z jajkami na twardo.Źródło: Świat kobiety