Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babeczki „duszki”"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 21
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 288
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4588
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 21
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 288
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4588
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj muffinki. W rondelku roztop masło i odstaw do przestudzenia.
Wbij do miski jajka, wsyp cukier, dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż powstanie gładka, puszysta masa. Ucieraj ją, dolewając do niej powoli masło.
W drugiej misce wymieszaj suche : przesianą mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj je do masy jajecznej, cały czas ją ucierając. Na koniec dodaj dynię, posiekane orzechy i delikatnie wszystko ze sobą wymieszaj łyżką. Napełnij ciastem papilotki (do 3/4 wysokości). Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180o C około 25 minut.
Zrób polewę. Wszystkie roztop w garnuszku. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po upieczeniu muffinek, wyjęciu ich z papilotek i ostudzeniu, polej je ciepłą polewą.
Przygotuj plastyczny lukier. Rozpuść żelatynę w wodzie, dodaj glukozę. Rozsyp na stolnicy cukier puder i powoli wylewaj na nią żelatynę, cały czas zagniatając. Gładką, plastyczną masę rozwałkuj na cienki placek (wałek trzeba posmarować olejem). Szklanką wytnij z niej krążki. Uformuj duszki, robiąc im oczy z polewy czekoladowej. Ozdób nimi muffinki.
90 minut; Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie