Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste ciasto. Koniecznie z gęstym lukrem cytrynowym.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 215
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 215
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do babek lub keksówkę wysmarować masłem.
Cytryny przeznaczone do ciasta umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do jednej miski wbić jajka i wsypać 100g cukru. Ubić do białości.
Do drugiej miski włożyć masło i utrzeć mikserem z pozostałym cukrem. Do masy maślanej wlać jajka cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz wsypać skórkę cytrynową i wlać sok. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy i piec około 50 minut.
Przygotować lukier: Sok z 1 cytryny wlać do miski i wsypać cukier. Ucierać trzepaczką. Powinien być dość gęsty. Posmarować ostudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.