Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretkami. Szybki i prosty przepis
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 42
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 275
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 660
Składniki
Ciasto z galaretkami zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mieszamy wszystkie składniki sypkie czyli mąkę i proszek do pieczenia a następnie delikatnie łyżką dodajemy do masy. Ja już w tym momencie nie miksuję by masa nie opadła. Biszkopt wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. W moim przypadku był to rant cukierniczy gdzie uformowałam średnicę 26 cm. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 25 minut. Najlepiej jest sprawdzać suchym patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Gdy biszkopt się chłodzi możemy przygotować masę. Oczywiście biszkopt można upiec dzień wcześniej. Zanim będziemy przygotowywać masę powinniśmy mieć już przygotowane 2 stężałe galaretki. Ja zrobiłam to dzień wcześniej. Powinniśmy mieć również przygotowaną jedną galaretkę zimną ale cały czas płynną, która usztywni masę. Rozpuściłam ją w 1 szklance wody. Do misy wlewamy śmietankę i ubijamy wraz z cukrem pudrem. Po tym czasie dolewamy delikatnie strumieniem galaretkę płynną ale już zimną i mieszamy jeszcze kilka sekund mikserem. Dodajmy 2 stężałe galaretki pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na biszkopt. W tym momencie układamy na całej powierzchni masy kawałki owoców. Chłodzimy masę w lodówce by stężała. Gdy nasza masa stężeje delikatne wylewamy na nią 2 krystaliczne galaretki które już zaczynają tężeć. Można je zacząć chłodzić w momencie gdy ciasto tężeje w lodówce. Gdy wylejemy przezroczyste galaretki całe ciasto z galaretkami chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.