Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Crumble z brzoskwiniami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną. Jeśli lubisz bardziej słodkie desery, dodaj do brzoskwiń 1-2 łyżeczki cukru.
Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier wanilinowy, płatki owsiane, cynamon i wymieszaj. Dodaj około 10 dag drobno posiekanego masła lub margaryny. Wszystkie kruszonki połącz ze sobą, rozcierając je palcami.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem lub margaryną (1 łyżka). Włóż do niego brzoskwinie i posyp je równomiernie kruszonką. Na wierzchu ułóż wiórki pozostałego masła lub margaryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C, wstaw naczynie żaroodporne i piecz około 30-40 minut, aż do zezłocenia kruszonki. Naczynie z ciastem wyjmij z piekarnika i odstaw, by lekko przestygło. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany, gałką lodów śmietankowych lub waniliowych.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut; Porcja: 315 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie