Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Deser ryżowy na białym winie z malinami i bakaliami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Składniki
Ryż opłukać na sitku, zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty. Odcedzić. Zalać winem zmieszanym z wodą, dodać masło, cynamon oraz wanilię. Zamieszać, ugotować pod przykryciem na małym ogniu. Podczas gotowania ryżu nie mieszać.
Orzechy wyprażyć na suchej patelni, mieszając. Jeśli wybieramy migdały, trzeba je sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki sparzyć, odcedzić.
Ugotowany ryż wystudzić, wymieszać z orzechami, rodzynkami oraz połową cukru pudru. Śmietankę ubić na sztywno z pozostałym cukrem. Ryż wyłożyć na półmisek, udekorować świeżymi malinami oraz bitą śmietanką.
ok. 55 minut
<strong>Superrada</strong>
Bitą śmietanę przełożyć do cukierniczej szprycki, wybrać ozdobną końcówkę i wyciskać wzorki. Jeśli szprycki nie mamy, wyciskajmy śmietanę przez dziurkę w woreczku.Źródło: Twoje Imperium