Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypiek, który powstaje szybko, bez problemów i ceregieli, nie trzeba czekać, aż ostygnie, smakuje na ciepło, na zimno, zawsze. Tradycyjnie obwarzanki greckie składają się z dwóch warstw ciasta francuskiego z warstwą ciasta kruchego pomiędzy. U mnie w środku jest warstwa ciasta serowego
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 668
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 216
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 345
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4627
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 668
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 216
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 345
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 137
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4627
Składniki
Przygotowujemy ciasto twarogowe. Wszystkie składniki powinny być zimne. Mąkę z solą i sodą zmiksować z posiekanym masłem. Dodać twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i żółtko, krótko wyrobić i włożyć do lodówki na 0,5 h. Dodatkowo potrzebujemy arkusz ciasta francuskiego.
Arkusz ciasta francuskiego przekroić na pół. Wyjdą 2 kwadraty 24 cm. Ciasto serowe rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na taki sam kwadrat (wykorzystuję papier w który zawinięte było ciasto francuskie).
Jeden płat ciasta francuskiego posmarować jajkiem, na to położyć ciasto serowe, posmarować jajkiem, na to ciasto francuskie. Przejechać wałkiem lekko dociskając. *Ciasto serowe łatwo przenieść na papierze między którym było wałkowane. Z jednej strony odkleić papier, nanieść tą stroną na ciasto francuskie, odkleić papier (łatwo odchodzi)
Podzielić na 12 pasków 2 cm, każdy skręcić spiralnie wokół własnej osi, zlepić końce tworząc obwarzanek, posmarować jajkiem, oprószyć cukrem pudrem. Piec 15-20 min w 200C. *Czynności powinny przebiegać szybko, aby ciasto się zbytnio nie ociepiło *W trakcie pieczenia pierwszej tury, drugą wkładamy do lodówki
Upieczone oprószyć cukrem pudrem.