Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 495
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 554
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 854
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 495
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 554
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 854
Składniki
W 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy kawę, odstawiamy do wychłodzenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozprowadzoną w mleku makę, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę aby mąka straciła smak surowizny.. Do lekko przechłodzonej masy dodajemy wychłodzoną kawę, utarte żółtka, rozpuszczoną w łyżce wrzątku żelatynę. Składniki mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Śmietanę ubijamy. oddzielnie ubijamy pianę z białek. Zimną masę kawową łączymy mikserem z ubitymi białkami i śmietaną. Gdy całość dokładnie się połączy, napełniamy kremem pucharki lub kieliszki do szampana lub wina. (Wierzch deseru można delikatnie posypać kawą rozpuszczalną lub tartą czekoladą). Wstawiamy do lodówki.