Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Łatwe kruche ciasto z bakaliami według Hanny Szymanderskiej"
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7188
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154882
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7188
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154882
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Składniki
ok. 45 minut • Porcja 347 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło, śmietanę, 2 łyżki cukru pudru i ok. pół łyżeczki skórki startej z cytryny. Posiekaj. Dołóż żółtka i orzechy, szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój. Rodzynki zalej rumem.
W rondlu rozpraż jabłka, dodaj sok z cytryny, cukier kryształ i mieszając, duś na małym ogniu kilka minut. Potem delikatnie wymieszaj z cynamonem, goździkami i osączonymi rodzynkami.
Ciasto podziel na 2 części. Jedną wylep dno i boki formy do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i piecz 10 min. w 180°C.
Wyjmij, wyłóż jabłka, przykryj rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Piecz jeszcze ok. 20 min. Podawaj z bitą śmietaną lub pudrem.
Więcej przepisów Hanny Szymanderskiej, od lat gro madzącej recep tury na trady cyjne polskie specjały w: Kuchni polskiej Hanny Szymanderskiej, Wyd. REA, 24,90 zł.Źródło: Kobieta i życie