Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek sezamowy bez pieczenia, można go więc zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Polubią go wszyscy miłośnicy sezamu. Przygotowanie trwa dosłownie chwilę, wystarczy mieć sezam, cykatę, sumak, miód i blat waflowy. To już prawie wszystko, resztę składników zapewne każdy ma w domu. Przygotowanie potrwa zaledwie chwilę, a potem można delektować się wspaniałym orientalnym smakiem. To nic dziwnego, wszak słodkie, zdobne mazurki mają orientalny, najprawdopodobniej turecki rodowód.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 912
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 212
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 912
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 212
Składniki
Na suchej patelni podpraż na złoto sezam. Możesz użyć tylko białego sezamu albo zmieszanych ziarenek białych i czarnych. Ja miałam w domu więcej białego sezamu i tylko odrobinę czarnego, więc mój mazurek jest raczej jasny.
Do podprażonego sezamu dodaj miód i masło oraz kandyzowaną skórkę cytrynową, zwaną często cykatą (nie, nie cykutą) albo citronatem. Wymieszaj dokładnie i delikatnie podgrzewaj dalej. Niech miód i masło się rozpuszczą.
Teraz dodaj 1-2 łyżeczki mielonego sumaku z tymiankiem (ja dodałam 2 łyżeczki, ale lubię dość mocne aromaty, więc zacznij od mniejszej ilości przyprawy).
Podsmażaj do uzyskania odpowiedniej gęstości i wylej na przygotowany wafel. Rozprowadź masę równomiernie szerokim nożem i pozostaw do zastygnięcia.
Gdy mazurek sezamowy zastygnie, możesz pokroić go w dowolne kształty. Mnie się spodobały trójkąty.