Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka misie to świetny pomysł na pyszny poczęstunek dla maluchów i dorosłych. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 23
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 177
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 290
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 121
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4591
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 189
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto. Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm. Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.
Na duży krążek układamy jeden mały na buzię i drugi przekrojony na pół na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne krążki, a do ciemnego dwa jasne.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć uszy i buzię, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka ostudzić.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao. Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.