Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mus czekoladowo-rumowy z rodzynkami"
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154881
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154881
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Składniki
Przepis przysłała Jadwiga Piekut z Żyrardowa
Czekoladę połam na kawałeczki. Wrzuć do rondelka. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się połączą. Ostudź.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do przestudzonej masy czekoladowej, wymieszaj. Rodzynki opłucz, skrop rumem lub kilkoma łyżkami wody wymieszanymi z 2-3 kroplami olejku rumowego. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z masą czekoladową, wsyp rodzynki, wymieszaj.
Mus wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia. Napełnij pucharki, udekoruj bitą śmietaną, posyp kakao, podawaj z rurkami waflowymi. Rada: deser należy przygotować z gorzkiej czekolady, bo tylko ona daje gwarancję, że mus dobrze stężeje.
<strong>Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie