Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 17
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7121
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154866
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1049
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 484
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 17
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7121
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154866
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1049
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 484
Składniki
Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie według przepisu na opakowaniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną miksujemy na gładką masę.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z masłem i wydrążoną laską wanilii. Do mleka dodajemy masę z żółtkami i, energicznie mieszając, by nie powstały grudki, chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy krem zgęstnieje, odstawiamy.
Do nieco wystudzonego kremu wlewamy likier jajeczny. Lekko mieszamy i wykładamy na upieczony spód z ciasta francuskiego.
Krem smarujemy konfiturą, przykrywamy drugim ciastem i na kilka godzin (najlepiej na całą noc) wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu kroimy na kwadraty.
Wartość odżywcza jednej sztuki: 256 kcal, Białko: 12 g, Tłuszcz: 31 g, Węglowodany: 34 gŹródło: Rewia