Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długie wyrabianie i formowanie pączków nie jest dla ciebie? W takim razie powinieneś przetestować ekspresowy przepis na pączki łyżką kładzione. W tym wypadku cała praca ogranicza się do zmiksowania razem wszystkich składników, a następnie wyłożenia ich na gorący tłuszcz. Naprawdę udadzą się każdemu.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11703
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8214
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11703
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8214
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155186
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
Zacznij od przygotowania zaczynu. Mleko podgrzej w taki sposób, aby było ciepłe, ale nie gorące (nie może parzyć w palec). Przelej je do wysokiego naczynia. Dodaj cukier, łyżkę mąki i odrobinę soli. Pokrusz drożdże, wymieszaj całość dokładnie i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku.
Pozostałą mąkę przełóż do dużej miski. Dodaj żółtka jaj, ocet, aromat, a także wlej zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, na koniec dodając rozpuszczone masło. Możesz to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera i nakładki z hakiem.
Ciasto powinno zrobić się elastyczne, miękkie i dość luźne. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę. Rozgrzej w szerokim garnku tłuszcz.
Zmocz łyżkę w oleju, a następnie nabieraj ciasto i kładź na mocno rozgrzany tłuszcz. Usmaż tak wszystkie pączki, a następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Pamiętaj o tym, aby zawsze przed nabraniem ciasta, zamoczyć łyżkę w zimnym oleju.