Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pudding ryżowo-wiśniowy"
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12117
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8913
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155561
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12117
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8913
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155561
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Składniki
Laskę wanilii rozkrój, końcówką noża wydrąż miąższ i ziarenka. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj cukier, szczyptę soli, laskę cynamonu lub cynamon mielony oraz wanilię (laskę i wydrążony miąższ). Możesz też użyć zwykłego cukru wanilinowego. Wszystko zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając, aż spęcznieje. Gdyby ryż nie był jeszcze wystarczająco miękki a płyn już odparował, dolej trochę mleka i gotuj, dalej mieszając. Pudding powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do rondelka włóż wydrylowane wiśnie (kilka sztuk odłóż do dekoracji). Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok (ale nie mogą się rozgotować). Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek kładź na zmianę warstwy sosu wiśniowego i ryżu, kończąc ryżem. Deser udekoruj kilkoma wiśniami, listkami mięty lub melisy. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie