Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rajski torcik"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 482
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 217
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 482
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 922
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 217
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Masło utrzeć ze szczyptą soli, 8 dag cukru i jednym cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka.
Czekoladę zetrzeć na tarce albo drobno posiekać. Wrzucić do ucieranej masy. Dodać orzechy i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem.
Tortownicę posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić do spęcznienia. Śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Ja gody przebrać, szybko opłukać na sitku, osączyć. Połowę jagód zmiksować i przetrzeć przez sitko.
Mus jagodowy wymieszać z grenadiną.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Maślankę wymieszać z pozostałym cukrem oraz żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce.
Kiedy masa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i odłożone całe jagody. Wymieszać, wylać na wystudzone ciasto. Na to wyłożyć łyżeczką mus jagodowy i delikatnie przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.
Tort wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekorować wafelkami, drobnymi owocami, kleksami bitej śmietany. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco