Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości ???? Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna ???? Wybierz to, co lubisz.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 914
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 478
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 914
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 213
Składniki
Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek).
Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą roladę pakuję ściśle w folię i władam na kilka godzin do lodówki. Na koniec polewam roladę rozpuszczoną czekoladą. Rolada bez pieczenia gotowa. Smacznego