Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatny i puszysty kremówkowy sernik na zimno z ciastkami w stylu oreo
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3287
Składniki
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia.<br /> <br /> Ciastka wrzucam do plastikowej torebki. Tłukę wałkiem. Rozwałkowuję na miazgę. Wysypuję na dno tortownicy. Masło roztapiam. Zalewam pokruszone ciastka. Mieszam i dociskam, tak, aby powstał zwarty, wyrównany spód. Wkładam do lodówki.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Wkładam do lodówki. Żelatynę zalewam wodą. Czekam około 5 minut, aż napęcznieje. Podgrzewam do rozpuszczenia. Uważam, żeby nie zagotować /jak się zagotuje, to wyrzucam, bo traci właściwości żelujące/. Ciastka kruszę na drobne, nieregularne kawałki. Ser homogenizowany mieszam z cukrami, solą, miękkim masłem i sokiem cytrynowym. Dodaję przestudzoną żelatynę. Miksuję. Mieszam z kremówką do momentu uzyskania jednorodnej masy. Dodaję ciastka. Mieszam szpatułą. Przekładam masę schłodzony kakaowy spód. Wstawiam na kilka godzin do lodówki /najlepiej na noc/.