Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik w 3 smakach"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 658
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 213
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 337
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 136
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4621
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 658
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 213
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 337
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 136
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4621
Składniki
Zagotować 175 ml mleka. Wsypać zmielony mak i gotować około 20 minut na małym płomieniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ skropić 4 łyżkami soku z cytryny, by nie ściemniał.
Dwukrotnie zmielony twaróg utrzeć z olejem i 75 ml mleka. Dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Do masy serowej wsypać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Odłożyć 1/6 ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na placek o śr. ok. 34 cm. 3 Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem.
Spód i brzegi formy wylepić rozwałkowanym plackiem. Wystudzony mak wymieszać z jajkami i resztą cukru. Dodać proszek budyniowy, śmietanę kwaśną i kremową. Dobrze wymieszać. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na cienkie paseczki. Połówki jabłek pokroić na cząstki i głęboko je ponacinać (po wypukłej stronie).
Na spodzie z ciasta twarogowego rozsmarować masę makową. Ułożyć połówki jabłek – naciętą stroną do góry. Wierzch przykryć paskami ciasta ułożonymi w krateczkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco