Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 53
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Żelatynę zalać kilkoma łyżeczkami zimnej, przegotowanej wody, a gdy napęcznieje, dodać troszeczkę wrzącej wody i mieszać, aż rozpuści się, zagotować. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Ubić żółtka z cukrem, a potem stopniowo dodawać do nich ser, roztopione masło, rozpuszczoną żelatynę, aromat waniliowy, i pianę z białek; dobrze wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do formy i ochłodzić, aby masa uległa zestaleniu. Zamiast sera twarogowego można użyć serek homogenizowany, ale wówczas otrzymamy masę o rzadkiej konsystencji, która po stężeniu także inaczej będzie smakowała. Gdy sernik dobrze stężeje, przykryć go warstwą owoców, zalać galaretką (przyrządzoną według przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody) i ponownie schłodzić w lodówce