Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11690
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8196
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155180
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11690
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 87
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8196
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155180
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1130
Składniki
Jajka ubij z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody na pianę. Lekko wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a pod koniec dodaj olej.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem, wysyp mąką i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 45 minut. Kiedy ciasto się upiecze, poczekaj, aż wystygnie w formie, a następnie wyjmij je i rozkrój poziomo na dwie części.
Dolną część ciasta posmaruj dżemem i włóż z powrotem do czystej tortownicy. Umyj śliwki, wypestkuj i poprzekrawaj na ćwiartki. Część owoców odłóż do dekoracji, a resztę rozłóż na spodzie ciasta ułożonego w formie i zalej galaretką, przygotowaną według instrukcji na opakowaniu.
Wstaw ciasto do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, wyjmij tort z formy i połóż na wierzchu drugą część ciasta. Przyciśnij delikatnie. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywno i posmaruj nią równomiernie cały tort. Obsyp boki płatkami migdałów. Z góry udekoruj resztą bitej śmietany i ćwiartkami śliwek.Źródło: Na żywo