Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i aromatyczne ciasto truskawkowe.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
BISZKOPT: - oddzielamy białka od żółtek,miksujemy na sztywno dodając cukier - następnie dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gęstej masy -do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem( delikatnie mieszamy) -gotową masę przelewamy do blaszki (25x35) -wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C pieczemy ok.35-40 min. -upieczony odkładamy do całkowitego wystudzenia (biszkopt będziemy następnie dzielić na dwa blaty) -można oczywiście upiec osobno dwa biszkopty z podanej porcji)
-Rozpuszczamy galaretki (0,5 l na 1 szt) odstawiamy do lekkiego stężenia -następnie opłukane truskawki kroimy w plastry -śmietanę ubijamy z cukrami wanil.na sztywno,odstawiamy do lodówki
-Na pierwszy biszkopt nakładamy ok.połowę śmietany. - układamy pokrojone truskawki wg.uznania jaką ilość -przykrywamy drugim biszkoptem -następnie dwie galaretki miksujemy z pozostałą śmietaną -połowę takiej masy wlewamy na ciasto,układamy plastry truskawek,i resztę śmietany dolewamy na truskawki całość zalewamy pozostałą galaretką i odstawiamy do lodówki Ciasto przekładamy w blaszce z rantem. Życzę smacznego