Do góry

Desery Przepis na:

3 Bit

Przepis dnia 2018-01-02
3 Bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 12352

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Składniki

  • herbatniki 2 duże opakowania 500 gram
  • masa kajmakowa 1 puszka
  • śmietana kremówka 30 % 500 ml
  • śmietan fix 2 sztuki
  • Cukier puder 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • margaryna 250 gram
  • gorzka czekolada 80 gram
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno.

    W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę.

    Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę.

    Ciasto podajemy dobrze schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń