Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 526
Dodano: 27.12.2017
Odsłon: 14512
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno.
W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę.
Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę.
Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 28 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Super ciacho, nawet po świętach ciężko się oprzeć ;) Odpowiedzi: 3 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 27 grudnia 2017Zgłoś do usunięcia
Zabieram kawałek do jutrzejszej kawki;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz