Do góry

Desery Przepis na:

3 bit z warstwą nugatową i warstwami jabłek

3 bit z warstwą nugatową i warstwami jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 616

Dodano:

Odsłon: 4009

Dziś przedstawiam wam 3-bita trochę w innej odsłonie. Jest równie pyszny, a może nawet lepszy niż oryginalny przepis.

Składniki

  • Biszkopt: (składniki na tradycyjną blachę 25x39cm) * 5 jajek * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * szczypta soli
  • Masa jabłkowa: * 5 jabłek * galaretka pomarańczowa
  • Masa budyniowa: * 2 budynie wanilinowe * 500 ml mleka * 200 g masła * cukier puder do smaku
  • Masa śmietanowa: * 330 g śmietanki kremówki 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru
  • Warstwa nugatowa: * białko z 1 jajka * 4 łyżki miodu * 4 łyżki grubo pokrojonych migdałów * wiórka czekoladowe
  • Dodatkowo: * puszka masy krówkowej * 400 g herbatników
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, a następnie wmieszać żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.

    Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po łyżce budyniu, ucierać do gładkości. Na końcu dodać cukier puder i zmiksować.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Ostudzić i delikatnie wlać do śmietany kremówki.

    Białko ubijamy. Dodajemy roztopiony, gorący miód, miksujemy. Dodajemy pokrojone migdały i mieszamy łyżką. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.

    Przełożenie:
    biszkopt - podgrzana masa krówkowa - warstwa herbatników - masa jabłkowa - warstwa herbatników - masa budyniowa - masa śmietanowa - warstwa herbatników - masa nugatowa

    UWAGA! Poszczególne warstwy należy wykładać na wcześniejsze po ich zastygnięciu, aby nic nie wypłynęło i się nie rozlało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń