Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 865
Dodano: 05.04.2019
Odsłon: 5466
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, a następnie wmieszać żółtka. Przesiać mąkę i wymieszać całość drewnianą łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cukier i smażyć do miękkości. Dodać do jabłek sypką galaretkę, wymieszać i przez chwilę smażyć.
Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią aluminiową i odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po łyżce budyniu, ucierać do gładkości. Na końcu dodać cukier puder i zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić. Ostudzić i delikatnie wlać do śmietany kremówki.
Białko ubijamy. Dodajemy roztopiony, gorący miód, miksujemy. Dodajemy pokrojone migdały i mieszamy łyżką. Posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Przełożenie:
biszkopt - podgrzana masa krówkowa - warstwa herbatników - masa jabłkowa - warstwa herbatników - masa budyniowa - masa śmietanowa - warstwa herbatników - masa nugatowa
UWAGA! Poszczególne warstwy należy wykładać na wcześniejsze po ich zastygnięciu, aby nic nie wypłynęło i się nie rozlało.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 05 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
musi być przepyszne :)2 Kto głosował? | Odpowiedz