Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Affogato to deser na bazie lodów i kawy. Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt przepyszny - jednocześnie słodki od lodów, gorzki od kawy, kremowy i delikatny. To idealny pomysł na deser dla niezapowiedzianych gości!
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 35
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 163
Świąteczne smaki.
Odsłon: 120
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 35
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 163
Świąteczne smaki.
Odsłon: 120
Składniki
Do filiżanek lub małych pucharków nakładamy lody. Można albo ułożyć gałę na środku, albo łyżką zrobić na środku dołek, a lody nałożyć na ścianki naczynia. W oryginalnym przepisie używa się lodów waniliowych, ale można oczywiście użyć swoich ulubionych. Orzechowe, karmelowe czy czekoladowe na pewno sprawdzą się świetnie. Teraz dolewamy espresso. Ja używałam ekspresu, ale można również wykorzystać mocną czarną kawę bez fusów przygotowaną w kawiarce czy parzoną po prostu w szklance. Podajemy od razu.