Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta w przygotowaniu afrykańska rolada czekoladowa
Prostokątna blacha do pieczenia, papier do pieczenia
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2945
Składniki
Do masy dodaję suche składniki, które wszystkie przesiewam czyli: mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Masę delikatnie, ale dokładnie mieszam i przenoszę na wyścieloną papierem blachę. Masę równomiernie rozprowadzam na blasze i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez około 14 minut.
Na stole rozkładam papier do pieczenia i przekładam na niego gorącą roladę wyjętą z piekarnika. Górną część papieru delikatnie odrywam (dzięki olejowi nie będzie z tym problemu) i ciasto roluję za pomocą dolnego papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Przygotowuję krem: czekolady roztapiam w kąpieli wodnej i lekko studzę. Następnie do miski przelewam roztopione czekolady i dodaję serek mascarpone. Masę miksuję, aż się połączy i będzie gęsta (około 3-4 minut).
Ciasto odrolowuje, smaruję kremem z mascarpone i z powrotem roluję. Wkładam na 12 godzin do lodówki, żeby stężało. Smacznego!
Prostokątną blachę wyścielam papierem do pieczenia, a na niej rozprowadzam olej. Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodaję cukier i miksuję do połączenia się składników. Dodaję żółtka i miksuję tylko do połączenia się składników.