Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Agrestowo-migdałowe muffinki"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 795
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 795
Składniki
Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki. Masło lub margarynę roztop a potem wystudź.
Dokładnie umyj jajka i wbij je do miski, zmiksuj. Dodaj mleko oraz przestudzony tłuszcz, ponownie zmiksuj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, mielone migdały, sól, wymieszaj. Suche dodaj do mokrych. Krótko zmiksuj tak, aby się tylko połączyły.
Foremki na muffiny wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3 wysokości. Wciśnij agrest, wierzch posyp słupkami migdałowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty i kwaskowy smak owoców, dodaj do muffinek zielony a nie czerwony agrest.
50 minut. Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie